Social udvikling

I Solsikken lægger vi vægt på forskelligheden blandt alle børn og er tydelige i, at hvad der er muligt for det ene barn, kan se anderledes ud for et andet. Gennem dagen øver vi med børnene i at lytte til hinanden og lære dem at bemærke deres indbyrdes grænser og behov, så børnene kan udvikle evnen til at føle og udvise empati.

 

Både gennem voksenorganiserede lege/aktiviteter og børnenes egne selvorganiserede lege understøtter vi børnene i at afstemme med hinanden til at udvikle deres fælles relation og for at kunne håndtere uoverensstemmelser hensigtsmæssigt. Når der opstår konflikter i legefællesskabet, arbejder vi med at give børnene handlemuligheder, så de på demokratisk vis kan lære at forhandle sig frem til en løsning og indgå kompromisser. Vi har hele tiden fokus på at gøre børnenes medindflydelse gældende til at styrke modet til på egne hånd at afprøve sig selv af i sociale relationer og bidrage til fællesskabet. 

 

Børn i udsatte positioner kan have svært ved at forstå de sociale spilleregler og har brug for, at vi oversætter og inkluderer dem i fællesskabet. Vi hjælper både de andre børn med at rumme det udsatte barn samt hjælper det udsatte barn til at udholde udfordringerne. I det tilfælde, at der opstår ubalance for et barn eller en børnegruppe, er vi særlige opmærksomme på tidligt at få brudt de upassende konstellationer for at undgå længerevarende mistrivsel, eller at vedvarende problemstillinger kan udvikle sig til mobning. I den sammenhæng er vi i tæt dialog og samarbejde med forældrene.